Stop het Stropen
18-05-2022
Ieder jaar worden miljoenen ezels wreed geslacht voor de handel in huiden.
Elk jaar worden naar schatting 4,8 miljoen ezels vermoord om hun huid. Van de gel daar vlak onder wordt ejiao gemaakt, een onmisbaar bestanddeel van sommige Chinese producten.
Het aantal ezels in China is al sterk verminderd. Nu breiden de slachtpartijen zich over de rest van de wereld uit, om aan de enorme vraag naar ezelhuiden te voldoen.
De getroffen ezels lijden intens. Het slachten gebeurt vaak inhumaan, ongeregeld en onhygiënisch. Veel ezels overlijden al op weg naar het abattoir.
Straatarme mensen die voor hun dagelijks brood afhankelijk zijn van hun ezels, ontdekken bij het ontwaken dat hun dieren ‘s nachts zijn gestolen, geslacht en gevild.
Hele gemeenschappen verliezen ezels die zoveel voor ze betekenen. Levens worden verwoest, toekomstkansen zijn van het ene op het andere moment weg.
De actie tegen de handel in ezelhuiden
The Donkey Sanctuary strijdt al sinds 2016 tegen de afschuwelijke handel in ezelhuiden.
Omdat de ezelhandel zich snel over de wereld verplaatst en zich steeds verder ontwikkelt, voert The Donkey Sanctuary op drie manieren campagne:
- Bewustwording creëren over de crisis door het publiek te informeren over de handel in huiden en het lijden van de ezels.
- Het stropen stoppen door het de mensen die bij de handel betrokken zijn steeds moeilijker te maken ezels te vermoorden en hun huid te verkopen.
- De huidhandel stoppen door een einde te maken aan de behoefte aan ezelhuiden voor de productie van ejiao.
Ezels en hun eigenaren zijn in crisis.
Sommige mensen ervaren de volgende beelden als schokkend.
DOE NU MEE
Help het stropen te stoppen.
Help ons het welzijn van ezels overal ter wereld te verbeteren, inclusief dat van ezels die het slachtoffer zijn van de huidenhandel.
Word vandaag nog donateur!
Veel gestelde vragen:
Wat is de ezelhuidenhandel?
Bij de ezelhuidenhandel gaat het om de gruwelijke en ongereguleerde handel in de huiden van ezels. Hiervoor worden de dieren wreed vermoord en gevild, waarna hun huiden naar China vervoerd worden.
Waar worden de ezelhuiden voor gebruikt?
Van de gel onder de huiden van ezels wordt ejiao gemaakt, een onmisbaar bestanddeel van sommige Chinese voedingsproducten, drankjes en cosmetica.
Is de handel in ezelhuiden legaal?
In sommige landen wel. In andere landen niet. Het gaat altijd gepaard met wreedheden en immens lijden. Waar de handel legaal is, is het aantal ezels dat het slachtoffer wordt zo groot dat er geen enkel toezicht op hun welzijn is. In landen waar het slachten en exporteren van huiden naar China illegaal is, wordt ezels massaal geroofd, in strijd met alle nationale en lokale wetten. Er zijn aanwijzingen dat de georganiseerde misdaad de handel in ezelhuiden inmiddels ook ‘ontdekt’ heeft.
Lijden de ezels onder de huidenhandel?
Ja. Vanaf het moment dat ze bij hun eigenaar weggehaald worden tot hun laatste stappen in het slachthuis. De handel in ezelhuiden is onethisch, wreed, vaak illegaal en onacceptabel.
Hoeveel ezels worden er elk jaar om hun huid vermoord?
Dat weten we niet precies. De ejiao-industrie geeft vage cijfers door. Bovendien is er nauwelijks controle op de handel in ezelhuiden. Wel is bekend hoe groot de jaarlijkse vraag naar ejiao is. Aan de hand daarvan schatte de Britse Universiteit van Reading in 2016 dat er elk jaar zo’n 4,8 miljoen ezels vermoord worden.
Welke impact heeft de huidhandel op de eigenaren van ezels?
De handel in ezelhuiden heeft enorme economische gevolgen voor ezelbezitters in arme landen en een verwoestend effect op hun leven. Vooral vrouwen en kinderen zijn het slachtoffer. Zonder de hulp van hun ezels houden vrouwen geen tijd over om te werken. En kinderen moeten van school omdat hun ouders het schoolgeld niet meer kunnen betalen.
Zijn er alternatieven voor de ezelhuiden voor de ejiao-industrie?
Mogelijk kan 'cellulaire landbouw' de behoefte aan ezelhuiden bij de productie van ejiao wegnemen. Bij cellulaire landbouw worden dierlijke cellen en gekweekt en bewaard onder zorgvuldig gecontroleerde laboratoriumomstandigheden. Dan hoef je dus geen dieren te fokken en te slachten. Dierlijke producten die zijn gemaakt met behulp van cellulaire landbouw zijn biologisch gelijkwaardig aan de producten die met traditionele methoden zijn gemaakt.